Ana malzemeleri domates, kuru ekmek, zeytinyağı ve sirke olan İspanyol soğuk çorbası...
Gazpacho’nun hikayesi biraz karışık da olsa İber yarımadasının Roma egemenliğinde olduğu döneme dayanır.
İlk olarak Endülüs’te Arap’lar tarafından sadece kuru ekmek, sarmısak ve zeytin yağı kullanılarak yapılan ve soğuk içilen bu çorbaya Gazpacho denilmekteydi.
İlk olarak Endülüs’te Arap’lar tarafından sadece kuru ekmek, sarmısak ve zeytin yağı kullanılarak yapılan ve soğuk içilen bu çorbaya Gazpacho denilmekteydi.
Bugün İspanya’da bölgesel olarak farklılık gösteren sayısız tarifi olmakla beraber çoğunlukla Domates, Salatalık ve Yeşil Biber kullanılarak yapılan ve turuncu-kırmızı renklerde olan Gazpacho, ilk yapıldığı dönemde henüz yeni dünyadan bu malzemeler getirilmemiş olduğundan beyaz renkteydi.
Dip Sos olarak Gazpacho;
İlk kez Endülüs – Cordoba’da uygulanan bu yöntemde daha fazla ekmek ve daha az su ile koyu bir kıvam yakalanmakta. Salmorejo adı verilen bu yoğun kıvamlı Gazpacho, çorba şeklinde değilde daha çok tapalar, haşlanmış yumurta, pastırma veya patlıcan kızartmaları için dip sos olarak kullanılmakta.
Biz bu blog'da özellikle Sevilla'da en güzellerini tadabileceğiniz ve yaygın olarak yapılan bir Gazpacho tarifini anlatalım...
Malzemelerimiz;
· 4 adet orta boy tarla domatesi
· 2 küçük boy salatalık
· 1 yeşil köy biberi
· 2 dilim kuru ekmek içi
· 2 diş sarmısak
· ½ beyaz soğan (isteğe bağlı)
· 2 çorba kaşığı extra sızma zeytinyağı
· 2 çorba kaşığı şarap sirkesi
· Tuz
· 1 çay kaşığı kimyon
· İstediğiniz yoğunluğu sağlayacak kadar soğuk su (yaklaşık 2 bardak)
Kuru ekmek içlerini bir miktar su ile ıslatın.
Domates ve salatalıkların kabuklarını soyup kabaca dilimleyin.
Biberin tohumlarını ve beyaz damarlarını çıkartarak kabaca dilimleyin.
İsteğe bağlı olarak kullanabileceğiniz yarım soğanı kabaca dilimleyin.
2 diş sarmısağı, ekmek içi, domates, salatalık, biber ve soğanı içinde blender kullanabileceğiniz derin bir sürahi vb bir kap içerisine koyun.
Malzemenin üzerine azar azar su ekleyerek blenderda çekin ve akışkan bir püre kıvamı almasını sağlayın.
Malzemenin üzerine zeytinyağı, sirke, tuz ve kimyonu da ekleyerek homojen bir kıvama gelene kadar tekrar blenderdan çekin.
Sirke olarak standart sirkelere göre daha yumuşak tada sahip olan kırmızı veya beyaz şarap sirkesi kullanmanız bu tarifte daha iyi sonuç verecektir.
Buz dolabında yarım saat soğutun. Gazpacho’nuz hazır...
İçinde bulunduğumuz yaz aylarında pişirilmeden sadece temel malzemelerin karıştırılmasıyla yapılan bu ferahlatıcı soğuk çorbanın lezzetli olabilmesi için gerekli tek şey iyi malzeme kullanmanız. Kullandığınız ürünler ne kadar lezzetli ise Gazpacho’nuz da o kadar lezzetli olacaktır...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder