Türk mutfağında genellikle sadece salça şeklinde veya közlendikten sonra sirke ve sarmısaklı sosla meze olarak tüketilir kırmızı biber. Oysa en lezzetli olduğu yaz aylarında farklı şekillerde de kullanılabilir.
Yemeklerimizde sebzeleri farklı şekillerde kullanabilirsek sınırlı değerlendirebildiğimiz bir çok ürünü daha fazla tüketebilme şansına sahip olur dolayısıyla da mevsimi dışında yapay yöntemlerle üretilen ürünleri kullanmak zorunda kalmadan yeterli zenginliği sağlayabiliriz.
- 1/2 kg kırmızı biber
- 1 baş sarmısak
- Yarım paket çam fıstığı
- Yarım çay kaşıyı füme toz acı kırmızı biber (spanish smoked hot paprika)
- 3-4 kaşık extra sızma zeytinyağı
- 1 kaşık balsamik sirke
- Deniz tuzu, karabiber
1 baş sarmısağın tepesini ince bir şekilde kesin ve açığa çıkan sarmısakların üzerine çok az zeytin yağı ve deniz tuzu serpin. Bütün olarak fırında pişirilmek üzere aliminyum folyoya sarın. Biberleri bir fırın tepsisine yan yana yerleştirin ve aliminyum folyoya sarılmış sarmısakla beraber 200 dereceye ısıtılmış fırına verin.Yaklaşık 30 dk sonra közlenmiş biberleri ve rosto edilmiş sarmısağı fırından çıkartın. Çam fıstıklarını bir tavada 2 dk kavurun. Biberlerin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini temizleyin. Sarmısağın her bir dişini bir çatalın ucu ile çıkartın. Fırında rosto edilen sarmısak harika bir lezzet kazanacaktır ve bu şekilde kullanılan sarmısak, sosun lezzetini tamamen ayrı bir noktaya taşıyacaktır.
Sarmısakları, fıstıkları ve biberleri 1 kaşık zeyinyağı ve deniz tuzu ekleyerek rondodan kalın bir sos kıvamına gelinceye kadar çekin.
Sosumuz hemen hemen hazır şimdi bir kaç dokunuş sonrasında makarna ile birleştireceğiz...
2-3 kişilik (300 gr) tagliatelle makarnayı pakette belirtilen sürede tuzlu suda haşlayın. Bu esnada 2 -3 kaşık zeytinyağı koyduğunuz derin bir tavaya biber sosunu ekleyin içerisine bir kaşık balsamik sirke ve yarım çay kaşığı füme toz biberi ilave edin. Füme acı toz kırmızı biber sosta farkı yaratan en önemli unsurdur, bunu kullandığınızda yemeğinizi tadanlar lezzete nasıl ulaştığınıza şaşıracaklardır. Füme biberi metro ve macro marketlerde bulabilirsiniz.
2-3 dk kadar kısık ateşte pişirdiğiniz sosun kıvamını biraz inceltmek için 2-3 kaşık kadar makarnanın suyundan ekleyin ve tadarak tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Tagliatelle piştiğinde sos tavası içerisine alın ve sosla iyice karışına ve makarna nemini kaybedene kadar yaklaşık 1 dk kadar sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin.
Biber soslu tagliatelle'yi servis tabağına alın ve üzerine parmesan ( parmagiano regiano ) rendeleyin...
Güçlü bir lezzete sahip bu yemek ile birlikte yine burunda hafif baharat ve fıçıdan gelen ahşap tonları olan asiditesi yüksek ancak yumuşak tanenli bir Shiraz tercih edilebilir. Mesela DLC Shiraz 2008...
afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder